Tryckmetoder

Vid märkning av en produkt så använder vi olika tekniker beroende på produktens form och material.


BRODYR

Brodyr är en metod som ger en elegant märkning på olika plagg i diverse material. Metoden är i jämförelse med tryck, mer tidskrävande och passar för mindre volymer, men resultatet är svårslaget. Brodera din logotyp eller ditt namn i valfri färg, storlek och med valfri placering.

DIGITALTRYCK

När vi digitaltrycker använder vi en digital flatbäddskrivare. Ett skrivarhuvud åker sedan fram och tillbaka över produkten och förser dess yta med bläck. I stort sätt fungerar det på samma som för en vanlig färgskrivare för papper genom att tryckinformationen överförs digitalt direkt från datorn.
Med digitaltryck kan trycka i hur många färgnyanser som helst då det är CMYK-färger som används. Detta öppnar förstås upp för en mängd olika möjligheter, både vad det gäller tryck av logotyper i skiftande nyanser eller tryck av rena bilder och fotografier.

En fördel med digitaltryck är att man oavsett antal tryckfärger bara behöver göra en uppsättning av maskinen, vilket ger en lägre startkostnad jämfört med t.ex. ett 4-färgstryck vid screen- eller tampotryck.
Dock har digitaltryck sina begränsningar då det kräver en plan yta för trycket vilket gör att trycket begränsas av produkten.

FOLIETRYCK

Folietryck är en spännande teknik där det skinande resultatet verkligen drar blickarna till sig. Att trycka med folie innebär att man med hjälp av värme i en cylindermaskin applicerar ett tunt skikt av folie på den avsedda tryckytan. Med denna tryckmetod kan man inte trycka i flera färger eller välja en exakt tryckfärg. Vi erbjuder folietryck i silver eller guld.

Fördelarna med folietryck är att folie alltid ger en jämn färgtäckning utan genomlysning, samt att den blanka, glansiga ytan väcker uppmärksamhet och lätt skapar en lyxigare känsla.

GRAVYR

Gravyr innebär att man genom förstärkning av ljus och tillförsel av energi skapar en optisk stråle, eller närmare bestämt en laser, som sedan etsar in ett förbestämt motiv på produktens yta.

Gravyr lämpar sig för produkter som ska tåla kontinuerlig användning och utsättas för tuffa miljöer. Den stora fördelen är just att det ger en permanent märkning men metoden är dessutom miljövänlig, helt fri från beröring och sker med både hög hastighet och precision. Dessutom är gravyr kanske den märkmetod som ger det mest eleganta intrycket.

SCREENTRYCK

Screentryck hör tillsammans med tampotryck till de vanligaste tryckmetoderna för profilprodukter. Kortfattat går metoden ut på att man med hjälp av en gummiraka pressar ner färg genom en uppspänd, finmaskig duk så att färgen hamnar på pennan. Genom att framkalla en film med önskat tryckmotiv och sedan belysa duken med filmen som skydd gör man att duken endast släpper igenom färg i den form trycket ska ha. Även screentryck kan utföras i upp till 4 färger och för varje tryckfärg behöver man belysa en separat duk.

Fördelen med screentryck är, förutom den korta torktiden och att trycket får bra hållbarhet, att man kan göra väldigt stora tryck om formen på produkten tillåter det. Screentryck lämpar sig bra för tryck i större upplagor.

TAMPOTRYCK

Tampo är en metod för tryck på böjda ytor, såväl konkava som konvexa. Metoden används allra främst i produktionen av profilprodukter, såsom pennor, muggar eller andra giveaways du vill märka.
Trycket blir oavsett material eller en ojämn yta, detaljerat och av hög kvalitet. Välj mellan tryck i en eller flera färger och på material såsom plast, metall, glas, trä eller lackerade ytor.

Tampotryck är en av de vanligaste metoderna när det kommer till tryck på pennor och mindre hårda produkter. För att få ett litet hum om hur tekniken fungerar kan du tänka dig potatistrycken som du gjorde i skolan? Fast omvänt, istället för att karva i en potatis så etsas motivet in i en metallbricka som kallas kliché. Denna etsning fylls sedan men den önskade tryckfärgen varpå överflödig färg skrapas bort och en silikonkudde hämtar upp motivet och för över det på pennan. För varje motiv och tryckfärg behövs därför en separat kliché. Trycket kan utföras i upp till 4 färger med valda färger från PMS-skalan.

Fördelarna med att använda tampo som tryckmetod är att man kan göra detaljrika logotyper och mindre texter med bibehållen kvalitet, samt att den ger möjlighet att trycka på konkava, konvexa och ojämna ytor. Vi rekommenderar tampotryck när PMS-färgen är viktig. För logotyper är den här tryckmetoden att föredra då både text och bild kan återges med mycket god upplösning såväl i enfärgs- som flerfärgstryck.

TRANSFERTRYCK

Transfer är en användbar och effektiv tryckmetod där motivet fästs på materialet med hjälp av värme och tryck. Det finns olika varianter av transfertryck där du kan välja mellan enklare enfärgade motiv eller mer avancerade motiv i flera färger. Foliemärken i ditt motiv och dina färger tillverkas och värms på valfritt plagg.
Transfertryck är en effektiv metod som passar både större och mindre volymer. Metodens stora fördel är att märkena går att spara till ett senare tillfälle, exempelvis trycker ni en större beställning som efter en period behöver kompletteras med ytterligare tryck. Om det underlättar förvarar vi gärna märkena här hos oss till dess att du behöver dem igen.

Transfer är ett väldigt hållbart tryck och rekommenderas till exempel när produkten ska tåla tvätt i industridiskmaskiner.

VÄVDA MÄRKEN

Unika uttryck och egna effekter. Vävda märken är en metod där textil och brodyr kombineras. Genom att brodera fast bitar av textil får du annorlunda och unika uttryck som står ut. Då textilen ersätter delar av stygnen är metoden också mer tids- och kostnadseffektiv, i jämförelse med brodyr.